Κασεροκούλουρα
ΚΑΣΕΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ (από Ντίνα Τσαβαλάκογλου)

Υλικά (για περίπου 35 κομμάτια)

  • 12 γρ. μαγιά σκόνη
  • 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 550 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Αλεύρι χ.γ. για όλες τις χρήσεις
  • Αυγό, γάλα, παρμεζάνα χοντροτριμμένη για το τελείωμα.

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ με γάντζο, βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, αλεύρι όσο πάρει και το αλάτι. Θέλουμε μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη, την ακουμπάμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και ρίχνουμε απαλά σαν χιόνι λίγο αλεύρι.

Ζυμώνουμε με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει η ζύμη και την κάνουμε ένα μεγάλο κορδόνι. Κόβουμε σε μπαλίτσες των 35 γρ. περίπου η κάθε μία. Κάθε μπαλίτσα την πλάθουμε σε ένα κορδόνι το οποίο διπλώνουμε στη μέση και το στρίβουμε να γίνει μία πλεξούδα την οποία θα την πλάσουμε λίγο για να μεγαλώσει. Βάζουμε τις πλεξούδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση 3 εκ. μεταξύ τους. Χτυπάμε αυγό με γάλα και τα αλείφουμε. Μετά ή τα πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα ή τα βουτάμε μέσα.

Ψήνουμε στους 220 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ξανθύνουν. Τα βγάζουμε από το ταψί αφού κρυώσουν λίγο.

Facebook
YouTube