Ψωμί με Προζύμι
ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ 1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ (από τον φίλο μας Η. Φ.)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ

Σε ένα βαθύ δοχείο τύπου σαλατιέρας βάζουμε 50 ml χλιαρό νερό και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι μας. Το ανακατεύουμε, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αποθηκεύουμε σε ζεστό μέρος.

Μετά από 24 ώρες επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Προσοχή στο νερό που θα πρέπει να είναι χλιαρό! Κάθε φορά ανακατεύουμε καλά και ξύνουμε από τα τοιχώματα γύρω-γύρω το ξηρό μείγμα ώστε να πέσει μέσα. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται για 7 ημέρες. Σταδιακά στο μείγμα εμφανίζονται φυσαλίδες που το διογκώνουν.

Tην μέρα που θα χρησιμοποιηθεί το προζύμι για την παρασκευή του ψωμιού, θα πρέπει να κρατηθούν 2 κουταλιές σούπας σε ένα νέο δοχείο, ώστε να συνεχιστεί η παρασκευή του προζυμιού για την επόμενη ζύμωση. Αυτό μπορεί να γίνει μία συνήθεια καθημερινή. Αν δε θέλουμε να παρασκευάσουμε άμεσα νέο ψωμί (πχ. σε περίοδο διακοπών), το προζύμι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο. Όταν το βγάλουμε από το ψυγείο, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 3 ώρες για να επανέρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να ενεργοποιηθει.

Σημείωση: Για 2 κιλά αλεύρι χρησιμοποιούμε τις διπλάσιες ποσότητες!

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΨΩΜΙΟΥ

Σε 1kg αλεύρι προσθέτουμε το προζύμι, λίγο αλάτι, λίγο λάδι και ζυμώνουμε με όσο νερό χρειαστεί ΧΛΙΑΡΟ!!!!

Βάζουμε τη ζύμη για 1:30 στο φούρνο στον αέρα στους 40 βαθμούς για να ενεργοποιηθεί. Δε θα δούμε εντυπωσιακό φούσκωμα! Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα. Τότε θα δούμε τη ζύμη να φουσκώνει (αν φυσικά έχει πετύχει το προζύμι μας).

Προαιρετικά στο ψωμί μπορώ να προσθέσω (ανάλογα με τις προτιμήσεις μου) μια κουταλιά της σούπας από: ψύλλιο, ξανθάνη (ξανθανικό κόμμι), σπορους κινόα, τσία, κεχρί, αμάρανθο, σουσάμι, γλυκάνισο, λιναρόσπορο κοπανιστό ή και λίγο ούζο.

 

Και στο προζύμι και στο ψωμί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε τύπο αλευριού χωρίς γλουτένη, ακόμη και διαφορετικά είδη. Δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα!

Facebook
YouTube