Γιαννιώτικος  Σαπουνέ-Χαλβάς
ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟΣ ΣΑΠΟΥΝΕ-ΧΑΛΒΑΣ (από Χριστίνα Καλαμπόκη)

Υλικά Α΄

  • 2 ποτήρια νισεστέ χ.γ. (π.χ.  «Άκις»)
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 7½ ποτήρια νερό

Υλικά Β΄

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. κανέλα χ.γ.
  • 1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα (αυξομειώνουμε ανάλογα με τα γούστα μας)

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά α΄, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές γαλάκτωμα και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το λάδι (από τα υλικά β΄).  Πάνω σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα.

Προσθέτουμε με προσοχή το γαλάκτωμα στην καραμέλα,  ανακατεύοντας συνεχώς. Στην αρχή η καραμέλα στερεοποιείται, αλλά στην συνέχεια με το ανακάτεμα θα διαλυθεί και το μείγμα θα ομογενοποιηθεί. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την κανέλα (από τα υλικά β΄) και συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, για 15 λεπτά ακόμη.

Όταν το μείγμα γίνει παχύρευστο και ξεκολλάει από την κατσαρόλα, αδειάζουμε στην λαμαρίνα του φούρνου. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη και κανέλα. Βάζουμε σε δυνατό γκριλ να κάνει κρούστα. Το κόβουμε όταν κρυώσει.

 

Facebook
YouTube