Κοιλιοκάκη και Κορονοϊός

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η καλά ρυθμισμένη κοιλιοκάκη προσδίδει υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από τον νέο κορονοϊό.

Όμως υπάρχουν άνθρωποι με κοιλιοκάκη που εμπίπτουν σε κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου λόγω πιθανής έλλειψης βιταμινών απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (συζητήστε το με τον ιατρό σας για χορήγηση συμπληρωμάτων) ,  συνοδών νοσημάτων (π.χ. διαβήτης) ή λόγω ηλικίας (άνω των 60, κτλ).

Είναι σημαντικό λοιπόν, να διαχειρίζεστε πάντα την κοιλιοκάκη σας με το βέλτιστο τρόπο, ακολουθώντας μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη και παρακολουθώντας την αποτελεσματικότητά της σε τακτά διαστήματα, έχοντας συνεχή επικοινωνία και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ιατρού που σας παρακολουθεί.

Η καλύτερη άμυνα κατά των περισσότερων ιώσεων είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η διαχείριση του φτερνίσματος και του βήχα. Το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν δώσει σαφείς οδηγίες τήρησης των κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορονοϊού:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Για περισσότερες πληροφορίες/οδηγίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Κοιλιοκάκη και Κορονοϊός
Facebook
YouTube