Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Αναγκαιότητα Αποζημίωσης Προϊόντων χωρίς γλουτένη για τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν χθες 29/6/21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της κας. Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της ΚΟ, και θέμα της την αναγκαιότητα αποζημίωσης προϊόντων χωρίς γλουτένη από τον ΕΟΠΥΥ για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

  • από 30.07.2020 μένει αναπάντητη από το Υπουργείο Υγείας ερώτηση που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της ζωής ασθενών με κοιλιοκάκη. Την ερώτηση επανέφερε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τον Φεβρουάριο του 2021 και πάλι όμως το Υπουργείο Υγείας εκώφευσε.
  • Αντί άλλης απάντησης δε, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την από 11/6/2021 εγκύκλιό του, με την οποία αντί να δίνει λύσεις, θέτει νέα εμπόδια.
  • Όπως καταγγέλλουν η «Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη, η «Δράση για την Κοιλιοκάκη», Σύλλογος Βορείου Ελλάδος και «H εστία της Κοιλιοκάκης», Σύλλογος Δυτικής Ελλάδος, με την εν λόγω εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι πλέον θα αποζημιώνονται μόνο τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη.
  • Αντιθέτως δεν θα αποζημιώνονται τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και ούτε τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη.
  • Εκτός από την ισότητα των ασφαλισμένων πασχόντων θα πρέπει να διασφαλίζεται και η ισότητα των παρόχων ειδών διατροφής χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν Ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά και άλλες που έχουν λάβει προγράμματα ΕΣΠΑ καινοτόμων δραστηριοτήτων, προκειμένου να δημιουργήσουν πιστοποιημένα εργαστήρια και χώρους παραγωγής εξειδικευμένους στην παρασκευή και παραγωγή προϊόντων χωρίς γλουτένη.
  • για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη τα έτοιμα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα και έτοιμα κατεψυγμένα προσυσκευασμένα αλμυρά ή γλυκά γεύματα δεν είναι πολυτέλεια αλλά συχνά  λύση ανάγκης (για εργαζόμενους, φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους-χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής στον τόπο κατοικίας τους κλπ).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα αναθεωρηθεί η από 11/6/21 εγκύκλιος, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ πέρα από τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί – και σε συνεργασία με τυχόν άλλα συναρμόδια Υπουργεία ή φορείς – ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των χρημάτων των ασθενών, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και στα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (κατά κύριο λόγο στα σούπερ μάρκετ);

Η κα. Όλγα Γεροβασίλη πάσχει και η ίδια από κοιλιοκάκη και είναι ενεργό μέλος της Εστίας της Κοιλιοκάκης.

2021-06-29-Γεροβασίλη-Αναγκαιότητα Αποζημίωσης Προϊόντων
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Αναγκαιότητα Αποζημίωσης Προϊόντων χωρίς γλουτένη για τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη»
Facebook
YouTube