ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΑ (από Βάσω Κοντομηνά)
Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι χ.γ.
- 150 γρ. βούτυρο πρόβειο ή αγελαδινό
- 50 γρ. φυτίνη
- 300 γρ. ζάχαρη
- 250 ml χυμό ποροκαλιού
- 2 κρόκους αυγών
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ χ.γ.
- 150 ml κονιάκ
- 2 βανίλιες χ.γ.
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι, την σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη φυτίνη και την ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε λίγο ακόμη. Προσθέτουμε στο μίξερ τον χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπώντας σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μία λεία ζύμη.
Πλάθουμε σε διάφορα σχήματα και τοποθετούμε σε λαμαρίνα, στρωμένη με λαδόκολλα. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά.