Ψωμί χωρίς γλουτένη
ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ (από Χριστίνα Καλαμπόκη)

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 500 ml χλιαρό νερό, για αλεύρι Schaer ή 550 ml για αλεύρι “μύλοι αγίου Γεωργίου
  • 1 φακελάκι ή ένα κύβο μαγιά χ.γ.
  • 1 κουταλίτσα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας λάδι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Διαλύουμε στο χλιαρό νερό την ζάχαρη, την μαγιά και λίγο από το αλεύρι μας. Αφήνουμε περίπου 15 λεπτά σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το λάδι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ή με το μίξερ. Τελευταία προσθέτουμε το αλάτι. Λαδώνουμε μία μεγάλη μακρόστενη αντικολλητική φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι- χυλό. Ισιώνουμε την επιφάνεια του ψωμιού και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Βάζουμε στον φούρνο στους 35-40 βαθμούς και δίπλα βάζουμε ένα μικρό μεταλλικό σκεύος με νερό. Αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Γυρίζουμε τον διακόπτη στους 200 βαθμούς και ψήνουμε περίπου για 1 ώρα. Γυρίζουμε το ψωμί πάνω σε μία πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει.

Μετά μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες και να το βάλουμε στην κατάψυξη. Βγάζουμε κάθε φορά όσες φετούλες θέλουμε και τις. ζεσταίνουμε σε φρυγανιέρα

Παραλλαγές: Προσθέτουμε στην ζύμη κομματάκια ελιάς για ελιόψωμο, ή κομμάτια φέτας και ρίγανη για τυρόψωμο , ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε (καρύδια, λιαστή ντομάτα κ.λ.π) Επίσης μπορούμε να βάλουμε την ζύμη σε φορμάκια για μάφινς για να κάνουμε ψωμάκια

Καλή επιτυχία!!!!

Facebook
YouTube