Γλουτένη και Εστιατόρια

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι τη σίκαλη, την βρώμη και σε όλα τα παράγωγά τους.

Απαγορεύονται:
  • το ψωμί, οι πίτες, τα κέικ, οι φρυγανιές και οτιδήποτε άλλο γίνεται με αλεύρι
  • το κρουτόν στις σαλάτες
  • τα άλευρα και οι χυλοί (π.χ. Ρου)
  • τα ζυμαρικά
  • οι μπύρες
Μπορεί να υπάρχει γλουτένη:
  • σε σάλτσες, μαγιονέζες, μουστάρδες, κέτσαπ
  • σε μπαχαρικά
  • σε τυριά, κρέμες γάλακτος
  • σε κύβους ή ζωμούς μαγειρικής
  • σε μαρινάδες
  • σε πρόσθετη άχνη ζάχαρη
ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ
Κάθε ίχνος γλουτένης μπορεί να βλάψει, γι’ αυτό πρέπει:
  • Να καθαρίζονται καλά τα σκεύη που θα χρησιμοποιηθούν (τηγάνια, κατσαρόλες, σπάτουλες, κουτάλες, σερβίτσια κλπ) και οι επιφάνειες προετοιμασίας γευμάτων χωρίς γλουτένη (ξύλο κοπής, πάγκος κουζίνας). Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντοτε καθαρό τηγάνι για κάθε σωτάρισμα κρέατος, πουλερικών ή ψαριού (για την αποφυγή της επιμόλυνσης).
  • Καθαρό τραπεζομάντηλο πάντα.
  • Όποιος ετοιμάζει ένα γεύμα χωρίς γλουτένη πλένει πολύ καλά τα χέρια του και αλλάζει ποδιά, ώστε να μην υπάρχουν κατάλοιπα γλουτένης.
  • Τα μαχαιροπίρουνα να μην σερβίρονται μέσα στη ψωμιέρα (ξεχωριστά με μια καθαρή πετσέτα είναι το ιδανικό).
  • Αλάτι και μπαχαρικά ή μιξ (μίγματα) αυτών να είναι χωρίς γλουτένη και να χρησιμοποιούνται σε ξεχωριστές συσκευασίες για να αποφεύγεται η επιμόλυνση. Εναλλακτικά να μην χρησιμοποιείται τίποτε άλλο εκτός από αλάτι και πιπέρι που είναι σε ξεχωριστές συσκευασίες.
  • Αν έχουμε ψωμί χωρίς γλουτένη, το σερβίρουμε σε ένα καθαρό πιάτο και όχι σε ψωμιέρα που έχει χρησιμοποιηθεί πριν για κανονικό ψωμί.
  • Για τα ψητά (ψαρικά και κρεατικά) να είναι καθαρή η ψηστιέρα, να μην έχει ψηθεί πριν ψωμί, μπιφτέκι, πίτες ή οτιδήποτε άλλο με γλουτένη. (εναλλακτικά μπορεί να υπάρχει στο εστιατόριο μικρή σχάρα που χρησιμοποιείται μόνο για άτομα με κοιλιοκάκη).
  • Τα κρέατα και τα πουλερικά, να μην είναι μαριναρισμένα.
  • Να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά σουρωτήρι ζυμαρικών, τοστιέρα ή φρυγανιέρα.
  • Τα τρόφιμα να μην τηγανίζονται στο ίδιο λάδι που προηγουμένως έχουν τηγανιστεί φαγητά με αλεύρι.
Προσοχή !
  • Τα ζυμαρικά και το ρύζι να βράζονται σε ξεχωριστό νερό και να χρησιμοποιείται σουρωτήρι που έχουμε μόνο για προϊόντα χ.γ..
  • Τα μπιφτέκια πρέπει να μην έχουν ψωμί ή φρυγανιά. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε πατάτα τριμμένη, πολέντα χωρίς γλουτένη ή εάν έχουμε ψωμί ή φρυγανιά χωρίς γλουτένη.
  • Ο σεφ αλλά και οι σερβιτόροι να πλένουν τα χέρια τους πριν ετοιμάσουν ή σερβίρουν το φαγητό, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση (φροντίζουν να αλλάζουν γάντια πριν την παρασκευή των γευμάτων χ.γ.)
  • Είναι καλό να ασχολούνται συγκεκριμένα άτομα ώστε να αποφευχθεί κάποιο λάθος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα προϊόντα του εμπορίου που φέρουν πιστοποίηση «χωρίς γλουτένη» και «χωρίς ίχνη γλουτένης».

Η όποια σήμανση με «ίχνη γλουτένης» καθιστά τα τρόφιμα αυτά ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για κοιλιοκακικούς.

Επικοινωνήστε μαζί μας να σας προμηθεύσουμε τον αντίστοιχο έντυπο κατάλογο.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο 74% των ατόμων με κοιλιοκάκη θα έτρωγαν έξω (εστιατόρια) τουλάχιστον κάθε 15ήμερο αν υπήρχαν οι επιλογές των γευμάτων με ασφάλεια – χωρίς γλουτένη. (www.coeliac.org.uk)

 

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον σύλλογο

Facebook
YouTube